Het gemiddelde oppas tarief in Nederland is €5,76 per uur, blijkt uit onderzoek van Oudermatch.nl. Of je dat veel of weinig vindt, hangt onder meer af van je leeftijd en ervaring. Maar hoe kun je nou het beste jouw eigen oppas tarief bepalen? Waar kun je op letten, en hoeveel ben je waard?

 

Over het algemeen werk je als oppas voor een uurloon. Soms spreek je met ouders een vast tarief af voor een dagdeel of avond, bijvoorbeeld als je ergens regelmatig oppast. Maar meestal word je per uur betaald. Het is dus belangrijk om goede afspraken te maken over het uurtarief dat je verdient.

Het bespreken van tarieven en geld is voor veel mensen een lastig onderwerp. Maak het jezelf dus gemakkelijker door een goed verhaal te hebben, waarin je je oppas tarief onderbouwt. Dat maakt het voor jezelf als voor de ouders al een stuk gemakkelijker. Lees hieronder hoe je je oppas tarief zelf kunt bepalen.

Grote verschillen in oppas tarief

Zowel ouders als oppassers vinden het lastig om een oppas tarief te bepalen. Uit het onderzoek van Oudermatch.nl blijkt dat de oppastarieven van Nederlandse oppassers flink variëren, van minder dan €4 tot meer dan €10. Het loont dus om na te denken over wat je waard bent en daar goede argumenten voor te hebben.

Zaken die je mee kunt nemen bij het bepalen van je uurloon als oppas zijn:

  • Je leeftijd en het minimumloon
  • Je achtergrond, opleiding en ervaring
  • Hoe vaak je beschikbaar bent
  • Het aantal kinderen waar je op past
  • Je werkzaamheden

Om voor jezelf een idee te krijgen, zou je eerst eens kunnen kijken naar het minimumloon voor jouw leeftijd. Per 1 januari 2017 is het minimumloon per uur voor een 15-jarige € 2,86 (bij een gemiddelde werkweek van 38 uur) en voor iemand van 21 is het €8,09.Ouders zijn niet verplicht je het minimumloon te betalen (dat geldt alleen als je in dienst bent van een bedrijf), maar het geeft je wel een idee. Je leeftijd is dus een belangrijke factor.

Achtergrond en oppas ervaring

Naast je leeftijd, spelen in je berekening van je oppas tarief ook je achtergrond en ervaring een rol. Heb je veel ervaring als oppas of heb je in een eerdere baan veel met kinderen gewerkt, bijvoorbeeld in de kinderopvang of als leerkracht? Of heb je een opleiding tot pedagogisch medewerker achter de rug? Dan kun je natuurlijk een hoger oppastarief vragen.

Er zijn daarnaast talloze vaardigheden waar veel ouders bereid zijn meer voor te betalen. Ben je bijvoorbeeld heel creatief of kun je helpen met huiswerk? Heb je een rijbewijs en eigen vervoer of kun je goed koken? Of wil je wel wat huishoudelijke klusjes doen zoals stofzuigen? Dat alles kun je dat aangeven in je online oppas profiel en meenemen in je uurloon. Ook het hebben van een certificaat EHBO bij Kinderen is voor ouders een grote plus.

Werken als flexibele oppas?

Daarnaast is je flexibiliteit iets dat je kunt laten meewegen in je uurtarief. Kunnen ouders je op het laatste moment nog bellen? Ben je vrijwel altijd beschikbaar, vind je het niet erg om af en toe eens wat vroeger te beginnen of later te stoppen? Of vragen de ouders je om ook tijdens de schooltijden van de kinderen bereikbaar te zijn? Ook daarvoor kun je wat extra rekenen.

Meer kinderen = meer verdienen als oppas

Pas je op meer kinderen tegelijk? Dan kun je daar natuurlijk meer voor vragen. Het Nibud gaat uit van ca €2,25 extra per kind. Als je op zoek gaat naar oppaswerk, dan weet je natuurlijk niet van tevoren op hoeveel kinderen je gaat passen.

Maar heb je ervaring met oppassen op meerdere kinderen tegelijk, dan is dat zeker de moeite waard om te vermelden. En heb je een oppasgezin gevonden, dan kan je dit gebruiken als argument bij het onderhandelen over je oppastarieven.

Werkzaamheden naast het oppassen

Ga je met je toekomstige oppasgezin onderhandelen over je tarief, dan spelen er ook nog een aantal andere zaken een rol. Je kunt het dan hebben over verschillende tarieven voor overdag en ’s avonds.

Bespreek daarnaast wat voor andere dingen er van je worden verwacht. Bijvoorbeeld: moet je de kids naar school brengen of ophalen? Moet je samen met ze eten of moet je ze weg moet brengen naar sportclubjes? Moet je ze naar bed brengen? Voor extra taken gaat je tarief omhoog.

Ook goed om te weten wanneer er gevraagd wordt om huishoudelijk werk te doen: een hulp in de huishouding verdient over het algemeen meer dan een oppas (ca. €12-15 per uur). Dus als je huishoudelijke klusjes oppakt, dan gaat het uurloon dat je vraagt natuurlijk omhoog.

Ga nu direct op zoek naar een leuk oppasgezin om goed bij te verdienen, schrijf je nu in als oppas.