Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Het is heel belangrijk om je nieuwe oppas snel vertrouwd te maken met haar nieuwe oppasgezin. Hoe sneller ze zich bij je thuis voelt, hoe liever ze er komt. Dat is goed voor zowel jou als je kinderen: een gelukkige oppas komt vaker! Hoe je dat doet? Gebruik de oppas checklist.

In een eerder artikel beschreven we hoe je ervoor kunt zorgen dat je oppas snel gewend is aan je kinderen en aan jou. Daarin stonden onder andere tips om een gebruiksaanwijzing voor je kind en een handleiding voor je tv te maken. Maar je wil natuurlijk niets vergeten. Daarom in dit artikel een handige oppas checklist waarop je makkelijk belangrijke informatie voor je oppas kan invullen. Zeker voor jongere kinderen is het heel verstandig om op te schrijven wat ze nodig hebben en leuk vinden, maar ook voor de oudere kinderen is het geen overbodige luxe.

Sommige kinderen proberen de oppas gewoon uit. Er zijn kinderen die om een fopspeen vragen als de oppas er is, terwijl ze al meer dan een jaar zonder speen slapen. Gewoon proberen, zullen ze wel denken. En hoeveel schepjes poeder moesten er ook alweer in de melk voor de baby? Op welke tijden eet en slaapt je dreumes? Handig om even op papier te zetten.

Oppas Checklist voor ouders en babysitters

Onderstaande checklist hoef je maar één keer in te vullen, en kan je elke keer weer gebruiken (tot het schema van je kind aangepast wordt, want kleine kinderen worden tenslotte groter). Zo heb je alle belangrijke informatie overzichtelijk op een rijtje: telefoonnummers van beide ouders, een nummer van de buren of familie voor noodgevallen, eet- en slaapgewoontes van de kinderen en het wachtwoord van de wifi (essentieel!).

Tip: ook als je zelf oppasser bent kan je deze checklist printen en meenemen. Vraag de ouders om hem in te vullen, of vul hem samen in, dan weet je zeker dat je goed op de hoogte bent. Zeker weten dat dit een goede indruk maakt als je voor het eerst komt!

Download de Oppas Checklist! (pdf)