Als je je diensten wilt aanbieden als gastouder moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Niet iedereen kan zich zomaar gastouder noemen. Gastouder worden, hoe doe je dat? Onderstaand een overzicht van de eisen.

1. Welke diploma’s heeft een gastouder nodig?

Het belangrijkste in de weg naar gastouder worden is je opleiding. Je moet minimaal een MBO-diploma ‘Helpende zorg en welzijn’ op niveau 2 hebben, maar als je bijvoorbeeld je Pabo-diploma hebt of een universitaire titel op het gebied van pedagogiek dan voldoe je ook aan deze eis. Uitgebreide informatie over geschikte diploma’s vind je op de site van de Rijksoverheid. Naast je MBO-diploma moet je ook over een EHBO-diploma beschikken.

2. Hoe oud moet je zijn en welke taal moet je spreken?

Je moet als gastouder 18 jaar of ouder zijn en Nederlands, Fries of een andere erkende streektaal met de kinderen kunnen speken.

3. Wat is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)?

Wil je gastouder worden, dan moet je een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen laten zien, ook wel een verklaring van goed gedrag genoemd. Simpel gezegd krijg je deze verklaring wanneer je geen strafblad hebt. Je kan deze verklaring aanvragen bij de gemeente, via internet en bij Justis. Kijk voor meer informatie op ‘Hoe regel ik een Verklaring omtrent gedrag‘. Als je in je eigen huis de gastouderopvang wilt laten plaatsvinden dienen ook de volwassen gezinsleden en andere huisgenoten een VOG te bezitten.

4. Gastouder worden in je eigen huis

De meeste gastouders passen op in hun eigen huis. In dat geval dient je huis zo worden ingericht dat het aan de richtlijnen die hiervoor zijn opgesteld voldoet. Je huis moet bijvoorbeeld rookvrij zijn, er moet voldoende ruimte zijn om buiten te spelen en voor kleine kinderen (tot 1,5 jaar) moet er een aparte slaapruimte zijn. Natuurlijk zijn gastouderbureaus ook op de hoogte van deze eisen, zij kunnen je helpen om te bepalen of je huis geschikt is voor gastouderopvang.

5. Registratie in het Personenregister

Sinds maart 2018 is het verplicht om je als gastouder in te schrijven bij het Personenregister Kinderopvang. En niet alleen de gastouder moet zich inschrijven, ook de mensen die regelmatig op de opvanglocatie komen als er kinderen zijn. Dus de mensen die in je huis wonen (partner, meerderjarige kinderen), maar ook de buurvrouw als deze regelmatig even op bezoek komt. Lees voor meer informatie ons artikel Personenregister Kinderopvang: Wat je moet weten als gastouder. 

5. De rol van het Gastouderbureau

Als gastouder dien je altijd ingeschreven te staan bij een gastouderbureau. Dit bureau zorgt voor begeleiding, houdt toezicht op de kwaliteit, en handelt de betalingen af. Ook bemiddelt een gastouderbureau tussen ouders en gastouder als er problemen zijn.

Ben je al ingeschreven als gastouder en zoek je vraagouders? Zoek dan via Sitly naar vraagouders bij jou in de buurt.


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!