Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Een oppas delen met een ander gezin: het wordt in Nederland steeds populairder. Het kan je een hoop geld besparen. Hoe werkt het delen van een oppas en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een gedeelde oppas?

Zoals de naam al zegt, is de gedeelde oppas een babysitter die op kinderen van meerdere gezinnen tegelijk past. Ouders van twee (of meerdere) gezinnen maken samen gebruik van één gedeelde oppas voor de zorg van hun kinderen. De school- en overige schema’s van de kinderen sluiten op een dusdanige manier op elkaar aan, dat het voor een oppas ook werkt. De kosten voor de babysitter worden vervolgens verdeeld tussen de families waardoor je maandelijks een hoop geld kan besparen.

De taken van een gedeelde oppas zijn hetzelfde als die van een oppas die voor één gezin werkt. De kinderen worden opgehaald van school of de opvang, ze krijgen een (gezonde) snack, de oppas speelt met ze, ze helpt eventueel met huiswerk als dit is afgesproken en doet misschien wat vooraf overeengekomen huishoudelijke taken.

Vooral in grote steden waar veel gezinnen dicht bij elkaar wonen en de vraag naar een babysitter hoog is, is het oppas delen een uitstekende optie. Zeker als je maar weinig terug krijgt aan toeslagen en je veel opvang nodig hebt, is het een uitstekend alternatief voor de reguliere opvangmogelijkheden

Hoe werkt het oppas delen?

Allereerst moeten gezinnen die een oppas willen delen elkaar kunnen vinden. Misschien heb je het erover gehad met vrienden en zijn die geïnteresseerd. Als je zo’n gezin niet direct in je omgeving weet, kun je altijd online zoeken naar gezinnen in de buurt. Gespecialiseerde oppas sites stellen je in staat om snel gezinnen te vinden die ook een oppas zoeken, of er eentje willen delen.

Daarnaast is het ook nog eens fijn om ouders te leren kennen die kinderen hebben in de leeftijd van die van jou. Als je online op zoek gaat, kun je in je oppas profiel ook aangeven welke leeftijd jouw kinderen hebben. Vind je het belangrijk dat de leeftijden dicht bij elkaar liggen? Dan kun je dit aangeven in je profiel.

Als je eenmaal een ander gezin gevonden hebt waarmee het klikt, is het belangrijk om eerst zelf een aantal keer af te spreken. Praat over jouw kijk op het opvoeden. Over wat voor soort oppas je in gedachten hebt. Hoe je het delen voor je ziet. Het is fijn om elkaar beter te leren kennen, ook voor de kinderen. Als je samen een oppas wil inhuren heb je veel met elkaar te maken. En de kinderen spelen natuurlijk regelmatig samen dus het is fijn dat die het ook met elkaar kunnen vinden.

Klikt het tussen jullie en denken jullie hetzelfde over het opvoeden, dan zijn er nog een paar punten die belangrijk zijn.

  • De adressen van de gezinnen liggen bij elkaar in de buurt;
  • De gezinnen hebben dezelfde opvangdagen nodig;
  • De kinderen gaan naar dezelfde school of opvang, of de locaties liggen heel dicht bij elkaar.

Zoek samen naar een oppas

Ben je er samen helemaal uit? Heel mooi! Nu moet je natuurlijk nog een oppas vinden die het geen probleem vindt om op kinderen van meerdere gezinnen op te passen.

Het kan ook zo zijn dat jij, of het gezin waarmee je de oppas wil delen, al gebruik maakt van een oppas. Als deze oppas het ziet zitten om op kinderen uit twee gezinnen te passen, hoef  je enkel te onderhandelen over het nieuwe salaris van de oppas. Zorg wel dat je de nieuwe situatie goed vastlegt wanneer de oppas accepteert.

Als je de ideale oppas gevonden hebt is het van groot belang om een overeenkomst op te stellen tussen de drie partijen. Zo kun je alle afspraken op een rij zetten. Wat betaal je de oppas? Wat verwacht je van elkaar? Waar vindt de opvang plaats? Je wil later geen onenigheid krijgen over kleine dingetjes, niet met de oppas, maar ook niet met het andere gezin. Leg alle afspraken dus goed vast in een oppas contract.

Wat kost een gedeelde oppas?

Het oppastarief hangt af van een groot aantal factoren. Niet alleen is leeftijd en ervaring van de oppas van belang. Ook de regio waarin je woont kan van invloed zijn op het oppas tarief. Daarnaast is het aantal kinderen waarop ze gaat passen ook van wezenlijk belang. 

Daar komt nog eens bovenop dat een oppas delen kan betekenen, dat het tarief van de oppas flink omhoog gaat. Immers, er zijn meer kinderen om op te passen en ze heeft niet te maken met één oppasgezin waar ze mee moet overleggen, maar twee. Dat is allemaal extra werk. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een duurdere oppas met meer ervaring, omdat je de kosten toch straks gaat splitsen. Want van alle kosten die je kwijt bent, hoeft jouw gezin maar 50% te betalen.

Let wel op: als je regelmatig gebruik maakt van een oppas kan het zijn dat je gebruik moet gaan maken van de regeling Dienstverlening aan Huis. Dat betekent dat je een opdrachtgever wordt voor je oppas en daar zitten meer rechten en plichten aan verbonden.

Lees verder: Regeling Dienstverlening aan huis voor oppas en gastouders

Voordelen van een oppas delen

Een aantal voordelen van het delen van een oppas zijn al besproken. Zo kun je veel geld besparen omdat je de kosten kunt delen en je kinderen hebben altijd een speeldate op de dagen dat ze worden opgevangen. Maar er zijn nog meer voordelen.

  • Een oppas is flexibeler dan een kinderdagverblijf. De oppas voegt zich qua tijden naar de vraagouders, in plaats van dat je per sé om een bepaalde tijd je kind moet ophalen.
  • Het vaak veel leuker om wat meer kinderen bij elkaar te hebben, want het geeft een heel andere groepsdynamiek. Zeker oppassers die uit de kinderopvang afkomstig zijn kunnen 4 kinderen bijvoorbeeld prima aan. En het is niet zo druk als op de BSO.
  • Je hebt niet altijd kinderen in je huis. Ze kunnen om en om worden opgevangen. De ene week bij jou thuis, de andere week bij het andere gezin.
  • Je kan overleggen met andere ouders, wanneer je iets wil bespreken met de oppas. Het is altijd fijn om een extra mening te kunnen overwegen. 
  • Een oppas kiezen wordt misschien wel makkelijker wanneer je verschillende meningen van andere ouders kan laten meewegen. Je oordeel wordt objectiever.
  • Zeker wanneer de kinderen die samen worden opgevangen van dezelfde leeftijd zijn, kunnen ze zich ook samen ontwikkelen. De oppas kan activiteiten met ze ondernemen.
  • Omdat je de kosten deelt, kun je samen kiezen voor een oppas met betere kwalificaties, referenties en ervaringen. Zij is wat duurder, maar onder aan de streep betaal je netto alsnog minder.

Nadelen van een oppas delen

Er zitten ook nadelen aan het delen van een oppas. Die moet je, voordat je eraan begint, goed in overweging nemen.

  • Een oppas kan duurder uitvallen dan de BSO of een gastouder, waar je vaak recht hebt op kinderopvangtoeslag. Aan de andere kant kan het ook meevallen wanneer je de kosten deelt. Zorg ervoor dat je, voordat je beslist, de kosten en baten goed tegen elkaar afweegt. 
  • Wanneer een van de kinderen ziek wordt, moet je je bedenken of je de rest van de kinderen daaraan bloot wil stellen. Dikke kans dat ze elkaar al hebben aangestoken, maar je weet maar nooit. Het is handig om van tevoren goed af te spreken wat er in zo’n geval gebeurt.
  • Waar worden de kinderen opgevangen? Zorg ervoor dat je dat goed afspreekt. Ook ten aanzien van de ruimtes waar ze samen wel en niet mogen komen (en bespreek dit uiteraard ook met de babysitter). Maar je kunt de huizen natuurlijk ook afwisselen. Zo hebben de kinderen om de beurt een speeldate bij elkaar.
  • Je ontvangt kinderen uit een ander gezin bij jou thuis. Waar veel kinderen spelen, wordt het smoezelig. Het kan zijn dat je huis een zooitje wordt want hoe goed je ze ook laat opruimen, er blijft altijd wat troep achter. Het betekent misschien een keer extra vegen en dweilen of een speelgoedbak sorteren. Als je daar niet op zit te wachten, is het oppas delen geen goed idee. 
  • Als de oppas ziek wordt, hebben twee gezinnen dus geen opvang. Hoe ga je hiermee om? Zie je het zitten om zelf kinderen uit jouw gezin en het tweede gezin op te vangen? 

Wanneer is een oppas delen geen goed idee?

Het is ook niet altijd mogelijk om een oppas te delen. Je moet namelijk wel met een aantal belangrijke punten rekening houden.

  • Als jij  heel andere werktijden hebt. Als je collega-gezin om half vier al klaar is met de werkdag en jij haalt de kinderen pas om half zeven, krijg je een vertekend beeld qua kosten. Behalve wanneer je natuurlijk een andere verdeling van de betaalde prijs maakt. 
  • Wanneer de gezinnen andere op verschillende dagen opvang nodig hebben. Heb jij opvang nodig op de dinsdag en de woensdag en je collega-gezin op de maandag en de donderdag? Dan heeft het oppas delen natuurlijk weinig zin. In dat geval is het beter om op zoek te gaan naar een alternatief.
  • Wanneer je kind speciale aandacht nodig heeft. Is je kindje ernstig beperkt en heeft hij veel één op één aandacht nodig, dan gaan de andere kinderen daaronder lijden. Ook dan kun je beter op zoek naar een andere oplossing.
  • Wanneer de kinderen naar verschillende scholen gaan. Zeker als de tijd waarop de scholen uit gaan hetzelfde zijn maar die niet bij elkaar in de buurt liggen. Het is dan voor de oppas niet mogelijk om kinderen uit verschillende gezinnen op te halen. 

Tenslotte kan het zijn dat jij twee dagen opvang nodig hebt, en het andere gezin drie. Dat hoeft geen probleem te zijn als je over deze dag afspraken maakt. Misschien ontvangt de oppas een iets lager uurtarief op die dag of bereken je een percentage van wie wat precies af neemt. 

Het blijft dus zaak om goed na te denken over het delen van een oppas. Er zitten voordelen maar ook nadelen aan verbonden.

Heb jij het delen van een oppas al eens overwogen? 

 


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!