Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Je hebt een oppas gevonden, wat fijn! Voor veel ouders is het vinden van een goede oppas een hele opluchting. Je wil haar dan ook zo lang mogelijk vast houden. Maar zoals in elke relatie kunnen er wrijvingen ontstaan tussen jou en je babysitter. Een deel van deze ergernissen kun je voorkomen door een oppas contract. Wat is een oppas contract, en wat staat er zoal in?

Wat is een oppas contract?

Een oppas contract is een overeenkomst die je aangaat met je oppas. Hierin verzamel je de belangrijke informatie die je oppas moet weten en de afspraken die je samen maakt. Welk oppas tarief betaal je? Welke werkzaamheden verwacht je hiervoor? Betaal je een vast uurtarief of een vast bedrag per dagdeel? Gaat je oppas vaste dagen werken of is ze flexibel inzetbaar?

Een overeenkomst met je oppas aan huis gaat ook over het vastleggen van verwachtingen. Ergernissen ontstaan omdat partijen iets van elkaar verwachten, maar dat niet van elkaar weten. Als de oppas jouw verwachtingen niet kent, kun je er ook niet vanuit gaan dat ze eraan zal voldoen. En dat werkt natuurlijk twee kanten op.

Het beste is om al je wensen en verwachtingen al op papier hebt staan, vóórdat je gaat zoeken naar een oppas. Zo kun je je gericht zoeken naar oppassers die aan (een groot gedeelte van) jouw wensenlijst voldoen en heb je betere kansen op een goede match.

Waarom een oppas contract?

Het klinkt misschien zakelijk en officieel, een oppascontract. Zeker omdat de oppas komt om op de kinderen te passen. Als ouder vind je het belangrijk dat de oppas haar werk ook uit liefde voor het vak en voor het kind doet. Geld moet volgens veel ouders niet de hoofdreden zijn waarom iemand wil oppassen. 

Daarnaast heb je kans dat, zeker als je al langere tijd gebruik maakt van dezelfde oppas, er een band groeit tussen je oppas en je kind. Dan lijkt het zakelijke vlak een ver van je bed show. Toch is het goed om dit gedeelte niet uit het oog te verliezen.

Want denk hier even aan: Hoeveel leuke dingen je kinderen ook doen met de oppas en hoe blij je ook met haar bent, het blijft een zakelijke overeenkomst. In principe ben jij een werkgever en is je oppas de werknemer. Je betaalt haar voor haar dienstverlening.

Misschien voelt het een beetje ongemakkelijk om er zo naar te kijken, maar het stelt zowel jou als de oppas in staat om wrijvingen beter te bespreken. Immers, je betaalt haar om goed voor jouw kinderen te zorgen. Je wilt toch betalen voor goede dienstverlening en niet voor iets waar je niet achter staat? En bedenk je ook dat, wanneer je gebruik maakt van een gastouder (aan huis) of je kind naar een kinderopvang of BSO brengt, dat je dan ook een contract ondertekent. Waarom dan niet voor je oppas? 

Wat staat er in een oppas contract?

In een oppas contract noem je alles wat jij zelf belangrijk vindt. Hieronder staan de meest voor de hand liggende onderwerpen, maar je kunt je overeenkomst natuurlijk altijd uitbreiden met onderwerpen die je mist.

Afspraak over het oppas tarief

Allereerst kun je een afspraak maken over het oppas tarief. Betaal je de oppas per dagdeel of per uur? Hoe zit het met reiskosten? Zijn er verschillen in het oppas tarief, bijvoorbeeld wanneer ze oppast als de kinderen naar bed zijn? Of krijgt ze meer als ze overdag komt oppassen en ze de kinderen ook uit school haalt?

Wees duidelijk over het salaris van je oppas. Geld is altijd een lastig onderwerp. Niet alleen voor ouders, maar ook voor oppassers. Het is belangrijk dat deze afspraken erg helder zijn.

Lees ook: Oppas tarief: Hoeveel betaal je je oppas?

Extra huishoudelijke klusjes

Wat je ook kunt vastleggen is welke klusjes je van haar verwacht. Vind je het fijn dat ze een keer een stofzuiger door het huis haalt? Of dat ze tussendoor misschien een wasje opvouwt of de vaatwasser uit ruimt?

Naast de huishoudelijke taken zijn er ook andere taken die een oppas kan zien als extra werkzaamheden. Bijvoorbeeld het klaarmaken van een middag- of avondmaaltijd. Of, wanneer je babysitter ook ’s avonds werkt, dat ze de kinderen naar bed brengt. Wil je dat je oppas de kinderen ook in bad doet? Ook dat zijn extra werkzaamheden waarvan het goed is dat ze van tevoren worden vastgelegd en doorgesproken.

Oppas huisregels

Als ouder heb je vast huisregels die je erg belangrijk vindt. Ook die regels zijn belangrijk om te vertellen en door te spreken. Dat er bijvoorbeeld niet gerookt wordt in huis. Of dat je kinderen niet na een bepaald tijdstip naar bed gaan. Welke televisiezenders ze wel en niet mogen kijken. Hoe er omgegaan wordt met je kinderen.

Maar ook: zijn er belangrijke zaken die je oppas moet weten? Heeft je kind een allergie en mag hij of zij absoluut geen aardbeien eten? Of gebruikt je kind medicijnen die op een vast tijdstip moeten worden toegediend? Dat zijn belangrijke afspraken die niet vergeten mogen worden en waarvan je wil dat de oppas ze ook in haar geheugen heeft ingeprent.

Is een oppas contract lastig?

Het is begrijpelijk dat je het opstellen van een contract lastig vindt. Zeker omdat je je oppas te vriend wil houden en niet meteen met een heel eisenlijstje naar voren wil treden. Maar ook voor de babysitter is het handig om te weten waar ze aan toe is en wat er van haar verwacht wordt.

Daarnaast is het beter om van tevoren te weten wat je verwacht van een oppas. Wanneer je al een oppas hebt en de kinderen net gewend zijn, wordt het een stuk lastiger om op zoek te gaan naar een andere oppas. Je haalt niet zo gemakkelijk een vertrouwd gezicht weg om het te vervangen door een ander. Dan ben je sneller geneigd meer water bij de wijn te doen, ook al ben je het er niet altijd mee eens. En dan wordt het een stuk moeilijker om je verwachtingen uit te spreken.

Misschien is het even een zure appel, zo’n oppas overeenkomst. Maar uiteindelijk heb je er profijt van. Maak het oppas contract zo snel mogelijk bespreekbaar en vertel je nieuwe oppas dat het belangrijk is om alle afspraken helder op papier te krijgen, zodat jullie daar beide op terug kunnen vallen.

Onderteken je oppas contract

Heb je alle afspraken vastgelegd en doorgelopen? Dan kun je er voor kiezen om het echt officieel te maken en de overeenkomst te ondertekenen. Het hoeft natuurlijk niet.

Zorg er wel voor dat je twee kopietjes maakt zodat de oppas ook een exemplaar heeft. Zo kan ook zij de afspraken bekijken die gemaakt zijn en bestaan er geen misverstanden over bijvoorbeeld het uurtarief of de huisregels wanneer ze komt oppassen.

Download het oppascontract

Weet je niet waar je moet beginnen met een contract? Geen probleem, wij stelden alvast een modelovereenkomst voor je op. Klik op het voorbeeld om het voorbeeldcontract te openen. 

sitly oppas contract voorbeeld

Dit voorbeeldcontract kun je als basis gebruiken.

Gefeliciteerd, je hebt een oppas gevonden! Houdt haar te vriend door je te houden aan de afspraken die je samen hebt gemaakt. Wil je haar een beetje op weg helpen? Zo maak je je oppas snel vertrouwd met jouw gezin. Onthoud: een gelukkige oppas komt vaker!

Heb jij een oppas contract met je babysitter? Laat het ons weten in de comments.


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!