Als ouders op zoek gaan naar een babysitter, hebben ze een lijstje met waar een oppas aan moet voldoen. Ze willen iemand die verantwoordelijk en geduldig is, en liefst iemand met ervaring en kennis van veiligheid met kinderen. Als oppas die voor de eerste keer kennis gaat maken ken je de standaard vragen en bereid je je erop voor. Maar weet je eigenlijk wel wat je toekomstige oppas kind verwacht van een babysitter?

In dit artikel vind je negen kenmerken van een oppas. Uiteraard gaat het hier niet om dat je je oppaskinderen alleen maar vol propt met snoep of de hele dag laat gamen. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met wat de kinderen belangrijk vinden. Zij zijn immers degene die de meeste tijd gaan doorbrengen met jou als babysitter. Vraag daarom bij de kennismaking al wat de kinderen leuk vinden om te doen, zodat je sneller een band met ze opbouwt.

1. Oppas met veel energie

Het is belangrijk voor kinderen om een energieke oppas te hebben. Ze vinden het fijn wanneer ze veel kunnen bewegen en fysieke spelletjes kunnen doen. Kussengevechten, verstoppertje of tikkertje en lekker voetballen of klimmen. Dat geldt voor zowel jongens als meisjes, natuurlijk, maar jongens moeten vaak wat extra energie kwijt. Dus zorg dat je conditie op peil is. 

2. Leiding nemen

Kinderen vinden het prettig dat hun babysitter het voortouw neemt in leuke activiteiten en die zich kunnen verplaatsen in hun spel. Zijn de kinderen al zelf aan het spelen, ga bij ze zitten. Wedden dat je een autootje of pop in je handen geduwd krijgt en mee mag doen? Verras je oppaskind met een spannende wending en dikke kans dat ze met je mee gaan. 

3. Vol fantasie

Kinderen houden van spelen, dat is geen geheim. Maar ze hebben ook een enorme fantasie. Dus een dinosaurus als huisdier van een knuffelbeer, dat kan gewoon. Misschien wordt de trein wel achtervolgd door een ruimteschip. Kinderen vinden de oppas die het leuk vinden om gek te doen het allerleukst. Dus ga mee in de fantasie van je oppaskind en wordt hun favoriete speelmaatje.

4. Routine houden

Goed, ze realiseren het zich niet altijd, maar kinderen willen een oppas die voorspelbaar is. Ze houden van hun routine en vinden het prettig als jij je daar ook aan houdt. Zorg er dus voor dat je die routine zo snel mogelijk leert kennen. Dat geeft rust en regelmaat. 

5. Creatief zijn

Kinderen hebben veel energie. Om ze bezig te houden moet je als oppas erg creatief zijn. Zeker jongere kinderen hebben een lage aandachtsspanne en zijn al snel afgeleid. Het is soms bijna onmogelijk om ze bij de les te houden, dus kunnen improviseren is een must. Kinderen hebben graag een oppas die boordevol nieuwe ideeën zit. 

6. Aardige oppas

Natuurlijk willen kinderen dat de oppas ze aardig vindt, en dat hun babysitter het leuk vind om met ze op pad te gaan. Deze ligt uiteraard erg voor de hand. Niemand vind het leuk om met mensen om te gaan die ze niet aardig vinden. En natuurlijk willen de ouders ook dat de oppas aardig is voor de kinderen – dat is een must.

7. Intelligent

Of ze het nou toegeven of niet, kinderen vinden het fijn om uitgedaagd te worden. En ze vinden het ook prettig dat, wanneer ze een volwassene iets vragen, een antwoord krijgen. Als oppas moet je om kunnen gaan met het beantwoorden van vragen en hun nieuwsgierigheid, op het niveau van het kind. Het maakt de discussies en gesprekken ook een stuk interessanter voor je oppaskind.

8. Veiligheid voorop

Alle kinderen, ongeacht hun leeftijd, willen een oppas waarbij ze zich veilig voelen. Het is een belangrijke eigenschap voor babysitters. Kinderen moeten het gevoel hebben dat hun oppas te vertrouwen is en dat ze van haar oordeel uit kunnen gaan. Of je nou thuis blijft of naar het park gaat met je oppaskind, ze willen dat de veiligheid voorop staat. Als babysitter moet je dus voldoende zelfvertrouwen hebben en constant gefocust zijn. 

9. Leuke oppas!

Last but not least: kinderen willen een oppas die superleuk is! De beste babysitters krijgen het voor elkaar om hun oppaskinderen van oor tot oor te laten lachen; de kinderen willen helemaal niet dat je weggaat en begroeten je de volgende keer vol enthousiasme. Dat is wat kinderen willen, en hun ouders willen dat ook voor hun kind. 

Wat de ouders versus wat een kind verwacht van een babysitter

Zoals je ziet zijn er veel dezelfde kwaliteiten die zowel de ouders als het kind verwacht van een babysitter. En bij de verschillen moet je een goede balans vinden tussen wat je toekomstige oppaskind wil en wat de ouders van je verwachten. Een goede oppas is iemand die met beide partijen rekening houdt. Als je dat in je achterhoofd houdt, is de kennismaking met je nieuwe oppasgezin een eitje. 

Waarom ben jij de beste match voor jouw oppaskind?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!